Scurt Istoric al Societatii S. MECANICA CODLEA SA

           Existenta Mecod se leaga, de fapt, de existenta a doua intreprinderi cu profiluri diferite care au avut in anii ce s-au scurs evolutii proprii. Prin unificarea acestor intreprinderi s-a format Intreprinderea Mecanica Codlea, care a functionat conform regulilor generale ale economiei centralizate cu toate consecintele sale.

           In anul 1927 ia fiinta atelierul de lacatuserie si reparatii masini agricole "A. Player", cu un efectiv insumand 20-25 de salariati, in zona actualului amplasament Mecod.

            In anul 1940 se amenajeaza in orasul Codlea Intreprinderea Tehnica de Aparate si Masini, intr-un atelier de tamplarie si grajduri. Aici se realizeaza produse pentru IAR Brasov (piese pentru pompe, rezervoare de benzina), chesoane militare si alte produse pentru armata.

            In anul 1943 se asociaza ca proprietar inginerul Schiell, productia intreprinderii dezvoltandu-se si prin realizarea butoaielor metalice din tabla neagra sau zincata, canistre metalice pentru benzina si bidoane pentru uleiuri.

            In anul 1948 nationalizarea gaseste cele doua intreprinderi "mama" cu profile bine definite si cu aproximativ 78 de angajati in ambele, astfel incat pana in anul 1974, anul unificarii, existenta si dezvoltarea celor doua intreprinderi sa se produca separat.Odata cu unificarea sunt incluse în industria republicană  în subordinea MICM-CITAMA, sub denumirea Întreprinderea “Mecanică” Codlea.

           In perioada 1951-1955, unitatea se dezvolta, programul de fabricatie marindu-se simtitor. Apare si o prima hala de productie pentru reparatii tractoare, productia globala inregistrand suma de 19,9 mii de lei. In anul 1959 se unifica Centrul Mecanic Codlea cu Centrul Mecanic Brasov devenind o baza puternica pentru deservirea unitatii de mecanizare a agriculturii si a unitatii agricole care poseda mijloace tehnice.

          In perioada anilor 1969-1970 are loc o marire a volumului productiei ajungandu-se la o productie globala de 63,9 mii de lei, personalul ajungand la 425 de salariati. Incepand cu anul 1974, societatea s-a transformat si s-a extins de la un simplu atelier la o intreprindere industriala care produce si comercializeaza constructii metalice, masini agricole si aparate de stropit, tractoare suprainaltate si senilate, utilaje agricole pentru cultura cartofului, piese de schimb pentru tractoare, autoturisme si masini agricole.

           În anul 1990, în urma intrării în vigoare a Legii nr. 15/1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1254/1990 din 04.12.1990, a luat fiinţă societatea MECANICA CODLEA SA.

             Societatea MECANICA CODLEA SA  a fost înfiinţată prin preluarea patrimoniului fostei Întreprinderi Mecanice Codlea.

             Societatea a parcurs in perioada 2004-2007 procedura de reorganizare judiciara, conform prevederilor legii 85/2005, pe care a inchis-o cu succes prin sentinta civila nr. 352 pronuntata de Tribunalul Brasov la 16.05.2007. In august 2008 Adunarea Generala a Actionarilor hotaraste incetarea activitatii de productie, iar toate utilajele si stocurile ramase au fost destinate vanzarii. Totodata se hotaraste ca toate spatiile detinute in patrimoniu sa fie destinate inchirierii.